Blog’umu takip edenler bilir, farklı yörelerin bilinen/bilinmeyen tatlarını hem öğrenmek hem de biz ve bizden sonraki nesillere aktarabilmek için ‘Yöresel Tatlar (tık tık)‘ adında bir bölüm yazmaya çalışıyorum. Kültürün bir parçası olan mutfağın değerlerinin sonraki nesillere ulaşması için küçük bir kum tanesi belki yaptıklarım. Az olması hiç olmamasından iyidir diyerek aile dostlarının ya da arkadaşlarımın annelerinin mutfağına giriyorum elimden geldiğince. Onların yaptıklarını öğreniyor, adım adım fotoğraflıyor ve yayınlıyorum. Benim gibi bu kültürün sürmesini sağlayan ekipleri görmek ise sevindirici oluyor. #Gastronomika da bu ekiplerden biri.
Geçtiğimiz Mart ayında yaptıkları #Gündönümü etkinliğinde daha yakın tanıdım #Gastronomika ekibini. Aslında geçen sene sosyal medyadan görmüşlüğüm vardı. Ancak çeşitli sebeplerden #SALTBeyoğlu‘nda yaptıkları etkinliklere (sanırım ChefTalk idi) katılamamıştım.
21 Mart tarihinde düzenledikleri toplantı, aslında bugüne kadar ne yaptıklarını anlattıkları; önümüzdeki dönemler için hayata geçirdikleri/geçirecekleri ve devam edecek projelerini açıkladıkları bir etkinlikti. Neler yaptıklarını öğrenmek için daha iyi fırsat olamazdı. Yaratıcı Fikirler Enstitüsü‘nden Semi Hakim, Engin Önder ve Cem Aydoğdu’nun koordine ettiği, gönüllülerin katkılarıyla günden güne büyüyen bir #Gastronomika. Anadolu Mutfağını yeniden kimliklendirmek gibi bir hedefleri var. Üzerine uzun uzun konuşulacak işler yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler gibi görünüyor.
Mutfaktaki kara tahtada yapmak istediklerini yeterince açık ifade etmişler bence. Daha fazla bilgi için lütfen #Gastronomika web sitesini ziyaret edip (tık tık), twitter, facebook ve instagram gibi sosyal medyadan da takip ediniz.
Geçtiğimiz dönemde #Kars ve #Hatay için yapılmış olan #Memleket etkinliklere katılamamış olsam da 18 Nisan tarihindekini kaçırmadım. İnanılmaz keyif aldığım “#Memleket Sivas Gastronomisi, Geleceği ve Anadolu Mutfağına Katkıları”ndan izlenimlerimi de sizinle paylaşmadan edemedim.
Etkinlik iki ana bölümden oluşuyordu. İlk bölüm, Sivas Mutfak kültürünü araştıran ya da bilen kişilerle bu kültürün dünü, bugünü ve yarını üzerine yapılan paneldi.
Konuşmacılar başlamadan önce güzel bir karşılama biz izleyicileri bekliyordu. Ekipten Erkan Tekçi ve Cem Aydoğdu dinleyicilere çaldıkları sazlar eşliğinde yöre türkülerinden örnekler söylediler. Özellikle son söylenen Madımak Türküsü’ne dinleyicilerden katılanların sayısı bir hayli fazlaydı, keyifli oldu.
Moderatörlüğünü Cem Aydoğdu’nun üstlendiği panelde katılımcı olan konuşmacıların Sivaslı olduklarını da belirteyim.
Tarihçi olan Erkmen Mütevellioğlu, büyüdüğü Sivas’ı, oradaki yaşamı ve mutfağı anlattı. Sivas’ın ikliminin mutfağa olan yansımasından bahsetti. Hazırlanan yemeklere, sofra adabına değindi. Şahsen tanıdığı Aşık Veysel ile olan anılarını da ihmal etmedi.
Şef Soner Göksu, İstanbul’da büyüyen Sivaslı bir ailenin çocuğu olarak evde özellikle mutfağın nasıl sürdürüldüğünü anlattı. Sonraki nesillerde nasıl sürdürülebileceğine dair iki kelam etti.
Şef Umut Sonar Güner de Sivaslı ailenin bir ferdi olarak kendi yaşamından örnekler verdi. Özellikle anneannesinin hazırladığı yöresel tatlardan bahsetti. Mevcutta yapılan reçeteler üzerinde yaptıkları çalışmaları detaylandırdı.
Sivas mutfağının sonraki nesillere nasıl iletileceğiyle ilgili de detaylar konuşuldu. Bu sırada dinleyiciler arasında olan aileler de konuşmaya katıldılar; annelerse bazı yemeklerin tariflerini anlattılar.
İstanbul’da Sivas yemekleri yapan Madalyalı Restaurant’ın sahibi Sabahattin Yılmaz ise kendi deneyimlerinden bahsetti. Sonrasında ise beklenen tadıma geçildi 🙂
Sivas mutfağından güzel örnekler için Madalyalı Restaurant ve Sivas İl Kültür Müdürlüğü’nün yanı sıra Şef Umut Sonar Güner de katkıda bulunmuştu. Ayrıca #BirTasHasHoşaf dolayısıyla gelen malzemeler de kullanılmıştı. Tadıma gelenlerin bir kısmı orta yaşın üzerinde olan Sivas kökenli kişilerdi. Aralarda onlarla da Sivas Mutfağını konuşma fırsatım oldu.Tadımı yapılacak yiyecekler önceden duyrulmuştu, #AçıkMutfak’taki tahtada da ayrıca listelenmişti ki, ne olduğunu hatırlamak açısından iyi oldu.
Sivas kökleri olan başta çok yakın arkadaşlarım olan özellikle Ahu ve Şafak sayesinde bu mutfağa karşı bir yakınlığım, zaman zaman tatmışlığım vardı. Ancak henüz denemediklerim için bu etkinlik iyi bir fırsattı (gerçi en çok ‘peskütan’ı merak ediyordum, çorbasını hala deneyemedim ama en kısa zamanda denemek istiyorum, o ayrı).
Tadımdan bahsettikten sonra aklımda (damağımda) kalanları paylaşmadan da olmaz:
Bardakta ikram edilen ‘kesme çorba’, kesilmiş hamur ve yeşil mercimek bazlı, Mersin’de de severek yediğim ‘erişte çorbası’na benzer bir tattı diyebilirim. Hıngel’i daha önce yememiş olanlar bu yemeği patates içli mantı olarak düşünebilirler.
Mercimekli bulgur pilavı, hem besleyici hem de diğer yemeklere görece daha kolay hazırlanabilen bir yemek (benim için yağı biraz fazlaydı) denebilir.
Kete’yi daha önceden bilenler biraz değişik buldular, benim içinse süperdi. Hurma tatlısı, kalburabastı tatlısıymış aslında.
Madımak, bizimkilerle muhabette çok bahsi geçen, pazarlarda falan gördüğüm ancak tatmadığım bir ottu. Adına türküler yakılan bu yöresel otu uzunca süredir merak ediyordum. #Gastronomika mutfağında yeşil mercimek ve etle sulu olarak pişirilmişti. Benim damak tadıma uygun olmasını üzerine serpilmiş olan ‘küp peyniri’ pekiştirdi diyebilirim. Klasik halinde böyle bir sunum yokmuş ancak bence çok yakışmıştı (bir de böyle denemenizi tavsiye ederim).
Kültürü, mutfağı ve -benim için- yeni tatları öğrendikten sonra en kısa zamanda yeni #Memleket etkinliğinin gerçekleşmesini büyük bir heyecanla beklediğimi tahmin edersiniz. Kim bilir belki bir sonrakinde görüşürüz.
Son söz: #Gastronomika etkinliklerini (Facebook sayfalarında yayınladıkları haliyle) sıralamakta fayda var sanırım:
Her perşembe #Müfredat
Her cuma #MahalleFırını
Her cumartesi #SezonlukTakvim
Her ay ilk pazar #AçıkMutfak
Her ay bir çarşamba #Toprak Konuşmaları (*)
Her ay son perşembe #UzunPerşembe (#SALTBeyoğlu 22:00’ye kadar açık)
Her ay bir cumartesi #Memleket (*)
Salı’dan Cumartesi’ye #BirTasHasHoşaf
Salı’dan Cuma’ya Araştırma programları: #Peynir, #Zeytin, #Şarap, #Müfredat Standart Föy İşleme ve Haritalama
(*) işaretli etkinliklerin tarihi için Facebook etkinlikleri takip edilebilir. Tüm etkinliklere katılım herkese açık ve ücretsizdir.
Reblogged this on Sivas Sayfası.
BeğenBeğen