anneler gününde; anneme…
Gelen baharla beraber, Zeytinyağlı serisi devam ediyor.
Evde her daim zeytinyağlı yemek olması gerektiği, annemden geçen bir alışkanlık. Tamam, kabul ediyorum, sürekli bunu sağlamak kolay değil. Ama yorgun argın işten gelip, bir dilim kızarmış ekmeğin eşlik ettiği zeytinyağlı sebze yemeğini kim sevmez (ege kanım tuttu); tavada ızgara ettiğiniz etin yanında bol yeşillikli salata ile süper menü olur. Dostlarla kurulmuş bir rakı sofrasındaki meze olarak katkısını anlatmıyorum bile.
Taze sebze bulmak için pazara gitmek her zaman kolay olmuyor, ya da markete gidip en tazesini arayıp satın almak da. Kışın çoğunlukla dondurulmuş olanları tercih ediyorum. (kendime itiraf: henüz pek çok ev kadını gibi bunu ev yapımı yapamıyorum ve hazır satın almış oluyorum. Ama bu sene yaz sonunu iyi değerlendirmek ve bunları sizinle paylaşmak niyetindeyim).
Zeytinyağlı’nın bu kadar çabuk yapıldığını bilmek, belki de birçoğumuzu hareketlendirebilir diye düşünüyorum. Bunun için en büyük yardımcım (ki bence mutfak için en faydalı icat) “düdüklü tencere”. Esas olarak, sıkı kapatılan kapağı sayesinde su buharını tencere içinde tutarak hızlı pişirmeyi sağlayan en sevdiğim tencere türü. Sadece baklagilleri yada eti kısa sürede haşlama/pişirme değil, zeytinyağlı sebze yemeklerini hem kısa sürede pişirme, hem de tatlarını korumak açısından birebir. Bütün maharet, düdüklü tencereyi doğru kullanmak ve bunu yaparken sabırlı olmak, aksi takdirde yaptığınız yemeği heba etmeniz olası. Ortaya çıkan savaş alanı görüntüsünü temizleme durumunu düşünmek bile istemem.
gerekenler:
– 3 havuç (yaklaşık 200 gr)
– 1/2 çay bardağı zeytinyağı
– 1- 1/2çay bardağı su
– tuz
– şeker (tercihen)
Üst kabuğunu soyduğunuz pırasaları yıkayıp temizleyin.
Pırasaları yaklaşık 2 cm uzunluğunda verev/çapraz olarak kesin.
Havuçları temizleyerek yaklaşık 0.5cm genişliğinde doğrayın.

Zeytinyağının yarısını, doğradığınız pırasa ve havuçları düdüklü tencerenize koyun.
pirinci (ki ben yaklaşık bir avuç kadar kullandım) sebzelerin üstüne serpin ve suyu ekleyin.
Zevkinize göre tuzu ve zeytinyağlı sebze yemeğinin vazgeçilmezi şekeri koyun (yaklaşık yarım çay kaşığı). Kışın şeker yerine portakal/mandalina suyu koyuyorum.
Tencerenin kapağını sıkıca kapatıp, düdüğü açık olarak harlı ateşte pişirmeye başlayın. Yaklaşık 3-4 dakika sonra ötmeye başlayınca düdüğü kapatıp, kısık ateşte pişirmeye devam edin. 9-10 dakika sonra altını kapatıp tencereyi soğumaya bırakın. zamanından önce havasını almaya çalışmayın, yoksa içindeki basınçla tencerenin kontrolünü kaybedebilirsiniz (yaklaşık 10-15 dakika kadar beklemeniz iyi olur). Düdüğü açarak içinde son kalan havayı da boşaltın.
Zeytinyağının geri kalanını üzerine dökerek, limonla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…
Blogger notu: Bir zamanlar “çok nitelikli” anlamında “pür-hassa” denilmiş olan pırasanın faydaları saymakla bitmiyormuş ben de bu yazıyı hazırlarken öğrenince burada paylaşmadan geçemedim.
Tıp folklorunda sindirim kolaylaştırıcı, kabızlık giderici, spazm çözücü, astım iyileştirici, vücudu güçlendirici, böbrek taşlarının oluşumunu engelleyici gibi, burada daha da sayamadığım farklı faydalarından yararlanmak için bitkinin beyaz kısımları kaynatılarak içilir yada öylece yenilirmiş (Dara R, Sofralara Geldi Bahar, YKY).
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
çok severim pırasayı ellerinize sağlık
BeğenBeğen
teşekkürler 🙂
BeğenBeğen