Soğuk geçen kara kışın ardından, bir anda geliveren sıcak bahar günleriyle kendimize geldik. yazın gelecek olduğunu hatırlayınca sofralarımızı da kıyafetler gibi hafifletmeye başlıyor. ve ben her bahar olduğu gibi, mideme oturmayan; tazelik hissi veren bir şeyler yemenin derdindeyim.
Zeytinyağlı sebze yemekleri iyi gider diye düşünüp, senelerce annemin vede anneannemin pişirdiği kabak çintmesi neden olmasın diye düşünüp kolları sıvadım.
Blog’a konu olunca elimdeki kaynakları taradım, kaçırdığım bir şey kalmasın diye. Fatma Çıkla’nın “Çukurova Yemekleri” kitabında ve internetteki çeşitli web siteleri/bloglarda yapılmış olanları buldum. Fakat bir kısmında salça kullanılmıştı ya da tariflerde domates kullanılmamıştı. Durum böyle olunca bizim evde piştiği haliyle size anlatmamın en doğrusu olduğuna karar verdim (araştırmalardan çıkardığım not: Yemeğin adı gerçekten de “çintme” ve Antalya-Adana- Mersin gibi güney illerinde pişiriliyor).
Renk cümbüşü olmasını sevdiğimden koyu renk kabak kullanmayı tercih ediyorum. kabaklı- peynirli börek ‘te kullandığım gibi yayla kabağı kullanmak istemiştim. Ancak alışveriş yaparken istediğim kalitede bulamayınca uzun girit kabakları ile idare ettim.
Malzemeler az ve öz; ortaya çıkan yemek hem güzel, hem hafif (yazan olarak biraz yanlı davranabilirim tabi:)). İşte tam da bu yüzden pişirmeniz ve kararı sizin vermenizde fayda var.
gerekenler:
– 1/2 kg kabak (3 adet büyük boy)
– 1 adet soğan
– 2 küçük çarliston biber
– 2 domates
– 2 yemek kaşığı zeytinyağı
– tuz
servis için (tercihen)
– yoğurt
– kuru nane
Malzemeleri yıkandıktan ve kabukları soyulduktan sonra; kabak ve domatesleri küp olarak kesin.
Soğan ve biberleri ise dörde bölünerek yemeklik doğrayın.
Tercihen yayvan bir tencere veya tavaya zeytinyağını koyun.
Soğan ve biberi kavurmaya başlayın.
Pişme sürelerinde sıkıntı olmaması ve bir kısmının yanmaması için, hepsinin olabildiğince aynı boyda kesilmiş olması önemli.
Soğanlar yumuşamaya başlayınca küp doğranmış kabakları koyun.
Kabaklar diriliğini kaybedene kadar kavurun ve domatesleri ekleyin.
Tuz ekleyip pişmeye bırakın. domatesler sulanmaz ise, rende domates yada su koyarak dibinin tutmasına engel olabilirsiniz.
Domateslerin kabukları kalınsa soymayı tercih edin aksi takdirde yemeğin içinde dağılmış kabukları ayıklamak istemezsiniz.
Tercihen üzerine yoğurt koyup, kuru nane ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun 🙂