Yöresel tatlardan Malatya Mutfağına sıkmalı köfte ve çimdikli köfte ile giriş yapmıştık, mutfaktaki öğrenimlerimiz devam ediyor. Sıradaki lezzet aslında Türkiye’nin pek çok yöresinde yapılan bir tat: mercimekli köfte.
Bütün üniversite hayatımız boyunca Sengül Teyze’den yemeğe doyamadığımız bir lezzet olan mercimekli köftenin yapılmasına bu sefer katkıda bulunmak biz Orta Avlu kızları için bulunmaz bir nimet oldu. Lafı uzatmadan tarife geçiyorum…
gerekenler:
– 1 kase kırmızı mercimek
– 1 kase ince bulgur (köftelik)
– 2 küçük kuru soğan
– 1 çay bardağı zeytinyağı
– 1 1/2 yemek kaşığı domates salçası
– 1 yemek kaşığı biber salçası
– tuz, karabiber
– 1 tatlı kaşığı karışık baharat (kimyon, yenibahar vs)
– 1/3 demet maydanoz
– 1/3 demet dereotu
– 2-3 dal yeşil soğan
İnce doğranan soğanları zeytinyağında kavurun. Pembeleşinceye kadar kavrulan soğanlara domates ve biber salçası ekleyin.
Üzerini geçecek kadar su eklediğiniz mercimekleri, tuz koyarak kaynatmaya başlayın.
Ara sıra kontrol etmekte fayda var; dibi tutmadan pişirmek önemli. Su az gelirse kaynamış su ekleyerek kaynatmaya devam edin.
Taneler kıtırlığını bırakıp, yumuşamaya ve deforme olmaya başladığında mercimek pişmiştir.
Salça ile kavrulmuş olan soğanı, pişmiş mercimeğe ekleyin ve karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakın.
Dinlenme sürecinde (tencerenin kapağının da kapalı olması dolayısıyla) sıcaklıkla pişme işlemi devam eder, aklınızda olsun.
İnce bulguru tepsiye koyun ve üzerine dinlenmiş olan mercimekli karışımı ekleyin. Bir süre soğuması için beklendikten sonra yoğurmaya başlayın.
Tuz- baharatlar ve zeytinyağı (göz kararı-kolay yoğuracak kadar) eklenen karışımı yoğurmaya devam edin. Köftenin kıvamı yoğun olmalı ve birbirini tutmalı, sulu olmamalı.
İnce doğranan yeşillikleri (maydanoz, dereotu, yeşil soğan) ilave edin.
Yeşillikleri çok da öldürmeden köfteyi yoğurun.
Ufak parçalar kopartılıp avuç içi yardımıyla köfteler sıkın; üzerini yeşilliklerle süsleyip tercihen marul ve limonla servis edin.
Afiyet olsun…