Biraz okuyacağınız, detaylı anlattığım tarif yetiştiğim topraklarda her daim yenen ve sevilen bir atıştırmalık: KISIR (kısırı tek bir kelime ile tanımlamak kolay değil aslında; salata yada meze olarak sınıflandıranlar da mevcut).
Uzun süreden sonra Mersin‘de olmanın verdiği heyecan ve eş-dost-akrabayı görmek isteği birbirine karışmış bir halde Türkan Abla’ya gittim. Muhteşem bir kahvaltıdan bir süre sonra hararetli muhabbetlerin ardından haliyle acıkmaya başladık. Epeydir memleket usulünde yemediğim düşünülüp “kısır” yapılmasına oy birliği ile karar verildi. Böylece size görsel olarak da anlatabileceğim bir tarif yakalamış oldum.
Türkiye’nin her yerinde hazırlanan kısırın hazırlanması yöresel olarak bazı farklılıklar gösterir. Benim anlatacaklarım/yazacaklarım tahmin edeceğiniz gibi Mersin’de yapılan şekli.
Aslında tarifi uygulayabilmek için gerekli olan malzeme miktarlarını yazabilmek hiç de kolay değil. Kısır hazırlamak herhangi bir kitaptan yada yazılı bir yerden takip edilen bir tarif de değildir, göz kararı diye tabir edilen bir yöntemle yapılır bizim orada…
Bazı püf noktaları var sizinle bunları paylaşıp, hem de görsel olarak yapımı göstermeye çalışacağım. Fikir vermesi açısından da 4 kişi için hazırlayabileceğiniz basit bir tarifi aşağıda bulabilirsiniz (önemli not: fotoğrafları çektiğim gün yapılan kısır 11 kişi içindi, gözünüz aldanmasın:))
gerekenler:
– 4-5 çay bardağı ince bulgur
– 1 orta boy kuru soğan
– 1 çorba kaşığı domates salçası
– 1 çorba kaşığı biber salçası
– 2-3 domates
– 2-3 salatalık
– 1 marul
– 1 bağ maydanoz
– 1 bağ nane
– 1/2 bağ yeşil soğan
– 2 limon
– 2- 2, 5 çay bardağı sıvı yağ/zeytinyağı
– 1/2- 1 çay bardağı nar ekşisi
– tuz, karabiber, kırmızıbiber, sumak,
– sıcak su
Kişi başı 1 çay bardağı olacak şekilde ince bulguru kenarları yüksekçe olan büyükçe bir kaba koyun ve sıcak su ile ıslatın.
(bizim gibi kısır severseniz, fazladan da bir bardak ekleyin:))
Bütün bulgur ıslanacak kadar sıcak suyu bulgura döktükten sonra üstünü bir bez ile örtün. Ara ara karıştırmayı ihmal etmeden bulgurun yumuşamasını ve şişmesini sağlayın.
Bütün yeşillikleri güzelce yıkayın ve ince ince doğrayın (yeşillikleri ayıklayıp büyük bir kabın içine koyup soğuk su ve bir miktar sirke ekliyorum, böylece daha hızlı ve etkili bir şekilde yıkamış oluyorum).
Domates ve salatalıkları küp şeklinde doğrayın.
Yeşilliklerle birlikte doğranan domates ve salatalığı bulgura ekleyin.
(İlknur ve Nazmiye doğradıkları bütün malzemeyi büyükçe bir kapta birleştirdiler, eklenmesi çok kolay oldu)
Sıkılmış limon suyunu ve nar ekşisini ve (tercihe göre) ekstra sıvı yağı ekleyin.
(hamaratlı Türkan Abla kendi zeytinyağını kendi çıkartan şanslı insanlardan biri, kısırı hazırlarken bu yağı kullanmış oldu)
Kullandığınız salçanın tuzlu olması durumuna göre kısıra tuz eklememeniz iyi olacaktır.
Sonradan eklenenleri çok da ezmeden, birbiriyle kaynaşmalarını sağlayın.
Tercihinize göre söğüş doğranmış domates, salatalık, turşu, marul ve turpla servis edip afiyetle yiyin…
blogger notu: kısırın yoğurulması Türkan Abla’ya, tabağın hazırlanması ise kızı İlknur’a aittir, teşekkür ederim.
Sende yeme fırsatı bulduğum kısır ile aynı mı yapılışı? Zira onun tadı harika idi. Yazıyı ilk okuduğumda yemek yiyor olmama rağmen bastırılamaz bir şekilde kısır aş erdim. 🙂
Ellerinize sağlık. O yörelerdeki yeşillik olsun domates olsun tadı bir başka olduğu için İstanbul'da yaptığından çok daha güzel olduğuna eminim.
BeğenBeğen
evet evet, bende yediğin kısırı da bu şekilde yapmıştım. yeşillik, domates vs konusunda kesinlikle haklısın…istanbul'da yapacağımda da pazardan alışverişi tercih ediyorum…bunun dışında da evde yapılmış biber salçası ve gerçek nar ekşisi de diğer önemli malzemeler bence..
BeğenBeğen
Kisir tarifini okudukca acligim katlanarak artti:))Mersin usulu kisir tarifini mutlaka deneyecegim.Ev yapimi salca ve nar eksisi eminim ayri bir lezzet katiyordur…
BeğenBeğen