Son aylarda fotoğraf çalışmaları için şehir dışına gidişlerimiz çoğaldı. Hem yolluk olarak, hem de çalışmalar sırasında atıştırmak için hazırlık yapıyorum (ki bundan çok memnunum, fotoğraf çekmenin yanı sıra öncesinde mutfakta olmak benim için büyük nimet ;)). Hal böyle olunca yufka böreğine alternatif tuzlu arayışım da yeniden gündemime geldi. Bunun için tercihim poğaçaydı ancak mayalı bir tarif istemiyordum. Aslında hedefim annemin ben küçükken yaptığı poğaçaydı. Ancak tarifi ne defterinde, ne de sürekli kullandığı kitabında bulamadığım için yapamamıştım. Kafama takılmıştı bir kere, çevremden bulduğum ve denediğim tariflerde de aradığım tadı bulamadım (ah o güzel anne tatları…). Son bir umut olarak dayımın eşini aradım. Yılların poğaça yapan annesi olarak, telefonda ezberden verdi kendi tarifini. Anneminkine çok yakın bir reçete olduğunu düşünüyorum, kendime göre ufak bir uyarlama yaptım tabi. Reçete kısmı biraz muallak olsa da, hazırlama ve sunumu anneminkine benzedi; sonuç olarak ortaya karışık sevdiğim bir tarif oldu.
Malzemeler az ve öz; tadı güzel, tok tutma hali ise bizce başarılı. Uzun sürelerle oruç tutulan Ramazan ayının bu sıcak günlerinde özellikle sahurda yemek için yapmanızı şiddetle öneririm.
Gerekenler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı yağ (genellikle 80gr kadar tereyağını eritiyorum, üzerine fındık yağı ilave ediyorum ki son seferde bir bardaktan daha az bile kullandım)
- 1 yumurta (akı poğaçanın içine, sarısı üstüne)
- 3 su bardağı tam buğday unu
- 1/2 su bardağı karabuğday unu (opsiyonel)
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- çörekotu, susam (üzeri için)
iç harç için:
- beyaz peynir (300 gr kadar)
- 1/3 demet maydanoz
- toz kırmızı biber
Un dışında kalan yoğurt, yağ ve yumurta akını derince bir kapta karıştırın.
Bu karışımın üzerine kabartma tozu koyulmuş ve elenmiş unu ekleyin. Acele edip bir anda bütün unu kaba boca etmeyin, yavaş yavaş ekleyin. Karabuğday ununun verdiği pofuduk hali seviyorum. Eğer yoksa tamamiyle tam buğday unu kullanabilirsiniz.
Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. sonra kabın ağzını kapayarak buzdolabında dinlendirin. Blogger notu: Bir saat kadar dinlendirmek yeterli oluyor, önemli olan hamurun kendini toplaması. bazen geceden hamuru hazırlıyorum, sabah pişiriyorum)
Diğer yanda beyaz peyniri elinizle ezin. Beyaz peynir olarak light peynir kullanmaya başladım, yağ oranı az olduğu için poğaça içinde kaybolmuyor, pişen poğaça içinde diri diri kalan peynirin tadına varıyorsunuz 😉 maydanozu ayıklayıp kıyın, peynir ve toz kırmızı biberle karıştırın.
Buzdolabından çıkardığınız hamuru 3 ya da 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı düz bir yerde dikdörtgen şeklinde açın.
Hazırladığınız harcı da göz kararı olarak bölüp, açtığınız dikdörtgen hamurun ortasına yeterli olan miktarı yayın. Hamuru dört kenarından açılmayacak şekilde kapatarak zarf haline getirin. Dikkatli şekilde ters çevirip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı yerleştirin. Üst yüzeylere yumurta sarısı sürün. Çörekotu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Pişen poğaçaları -mümkünse soğutma telinde- beklettikten sonra dilimleyin ve servis edin.
Tam buğday unundan poğaçalarınızı demlenmiş çay ve sohbet eşliğinde yemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun 🙂
Blogger notu: siz siz olun aile büyüklerinden özellikle sevdiğiniz tarifleri almayı ihmal etmeyin 🙂
“Tam Buğday Unundan Peynirli Poğaça” üzerine bir yorum