Yulaflı Cevizli Kurabiye

Mutfak Terapisi’nin sevgili takipçileri, biliyorum sizi çok ihmal ettim. Uzunca süredir devam eden yoğunluğum sakinlemeye başladı. Dolayısıyla Blog’ta artık daha çok paylaşım olacak, elimden geldiğince arayı kapatacağım.

Takip edenler bilir, kurabiye yapmayı ve paylaşmayı çok seviyorum. Sanırım, kurabiye yapmak beni biraz çocukluğuma götürüyor, annemle mutfağa girdiğim zamanlara yani. Hazırladığım kurabiyeler yeğenlerim başta olmak üzere içinde çocukluğunu taşıyan tanıdıklarımı da sevindiriyor. Durum böyle olunca, daha da çok ve farklı tarif paylaşmak istiyorum. Aşağıda okuyacağınız Yulaflı Cevizli Kurabiye’nin tarifi Çekmece Yayınları’ndan çıkan “Lezzetli Magnetler, Kurabiye” kitabından. Sevgili Ceyda Baza‘nın ‘Danışman Şef’ olduğu bu serinin kitaplarında verilen ölçülerden ve tariflerin açıklamalarından memnunum. Üstelik arkasındaki magnet sayesinde sürekli buzdolabı üstünde durabiliyor, bu da her buzdolabı kapağını açtığınızda kendi hatırlatmasına sebep oluyor 🙂

Neyse zaten uzun yazan, her detayı paylaşmayı seven bir Blogger’ım, sizleri bu kadar bekletmişken daha fazla uzatmadan yazayım yeni tarifi.

YulafliCevizliKurabiye_Malzemeler

gerekenler:

1+1/3 su bardağı (200gr) un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 su bardağı (100gr) yulaf ezmesi

1/3 su bardağı (50gr) irice dövülmüş ceviz

3/4 su bardağı (180 gr) oda sıcaklığında tereyağı

3/4 su bardağı (150 gr) esmer şeker (orijinal tarif 1 su bardağı=200gr)

1 tatlı kaşığı vanilya esansı

2 adet yumurta

YulafliCevizliKurabiye_KuruMalzemeler1

Unu ve kabartma tozunu derince bir kabın içine eleyin. Yulafı ve irice dövdüğünüz cevizi ekleyin.

YulafliCevizliKurabiye_KuruMalzemeler2

Blogger notu: Cevizi havanda dövmek yerine şef bıçağı ile tahta üzerinde iri iri doğrarsanız da olur.

Oda sıcaklığındaki tereyağını, esmer şekeri ve vanilya esansını da başka bir kapta, krema kıvamına gelecek şekilde çırpın. Yumurtaları ayrı ayrı kırın, iyice çırpın ve hazırladığınız krema kıvamındaki karışıma tek tek ekleyin.

YulafliCevizliKurabiye_kremakarisim

Karışımı çırpmaya devam ederken, kuru malzemenin olduğu derin kaba yavaş yavaş içine dökün.

Kurabiye hamurunuz hazır 🙂 aslında elde ettiğiniz, bilginiz katı hamur gibi olmuyor, biraz daha gevşek ve akışkan, o yüzden çok endişe etmeyin derim.

YulafliCevizliKurabiye_kurabiyehamuru

Hamuru streç filme sarıp silindir şekilini verin.

Blogger notu: Bu hamura nasıl daha kolay şekil veririm diye düşünürken Cafe Markt‘tan aldığım pilav formaları (pilavı ya da benzer yemeklerin sunumunda yardımcı olan kalıp aslında) aklıma geldi. Kalıpların içine streç film yerleştirdim, kurabiye hamurunu içinde boşluk kalmayacak şekilde doldurdum. Kalıbın iki tarafından düzleştirince silindir şekline ulaştı. 5 mm ve 7,5 mm olmak üzere iki farklı çapta olan bu formalar sayesinde iki farklı büyüklükte kurabiye elde ettim.

YulafliCevizliKurabiye_kaliphazirlama

Hamuru buzdolabının buzluk kısmında/ dondurucuda en az bir saat dinlendirin. Ben genelde iki saat ve üzerinde bir zaman bekletiyorum. Hatta bazen geceden hazırlıyorum, sabah pişiriyorum yani bütün gece buzlukta kaldığı oluyor.

YulafliCevizliKurabiye_SilindirHamurKesim

Fırını 180 derecede önceden ısıtın. Fırın tepsinine pişirme kağıdını koyun, donmuş olan kurabiye hamurunu yaklaşık 4-5mm olacak şekilde dilimleyin (çok kalın olmasın, bütün dilimlerin kalınlığının birbirine yakın olması önemli, daha ince de kesebilirsiniz o zaman pişirme süresine dikkat edin). Tepsiye aralıklı olarak dizin.

YulafliCevizliKurabiye_pisirmedenoncetepside2

Üzerleri pembeleşinceye kadar 12-15 dakika pişirin. Tepside 2-3 dakika dinlendirip, sertleşmelerini sağlayın. Sonrasında tamamen soğumaları için kenara, mümkünse soğutma teline alın.

YulafliCevizliKurabiye_pisirmesonrasitepsi

Tarifi ilk olarak orijinal ölçüleriyle yaptım, çok sevildi. Hatta zaman zaman özel istek yapıldı; yeğenlerimin doğumgünü partileri için pişirdim, topluca çıktığımız araba yolculuklarında yemek üzere yaptım bu Yulaflı Cevizli Kurabiyeleri

Orijinal tarifteki şeker miktarı bana fazla geldiği için miktarı azaltarak da denedim. Daha önce Zencefilli Tarçınlı Kıtır Kurabiyeler‘imden tatmış olan, İFSAK Az Zor Işık Atölyesindeki fotodaşlarım için şeker miktarı azaltılmış olarak hazırladım, beğenildi (benim gibi çok şekerli sevmiyorlarmış). Her iki şeker miktarıyla da onay aldı kurabiye, dolayısıyla siz pişirirken damak zevkinize göre şeker miktarını ayarlabilirsiniz. Kurabiyeler pişerken evi saran kokunun ve paylaşmanın keyfi ise paha biçilmez, benden söylemesi 😉

YulafliCevizliKurabiye_KurabiyeKulesi

Afiyet olsun 🙂

Yulaflı Cevizli Kurabiye” üzerine 2 yorum

  1. Denedim kıyır kıyır muhteşem oldu. Ceviz yoktu badem koydum. Tuzsuz tereyağı bulamadım 50 gr yağı hindistan cevizi yağı ile değiştirdim. Siyah şeker yoktu hindistan cevizi şekeri kullandım. Tarifin modifikasyona izin vermesi harika bence. Güçlü ve doğru oranlı bir tarifmiş:) Kalemine ve emeğine sağlık canım..

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın