Daha önce paylaşmış olduğum Karadeniz mutfağının sevilen örneklerinden “muhlama (hatırlamak için tıklayınız)”yı bizimle tanıştıran sevgili arkadaşım Özlemlere davet edilmiştik, geçtiğimiz günlerde. Bu buluşmanın bizim farklı tatları denememiz olduğu kadar, benim blog için (yani sizlerin okuması/uygulaması için) olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Hal böyleyken, başrol olan hamsili pilavın hazırlanması sırasında fotoğraf makinemle mutfaktaki yerimi almıştım. Menü tabii ki sadece pilavdan ibaret değildi; etli karalahana sarması, fasulye turşusu kavurması, soğanlı köy böreği gibi diğer leziz örnekler çoktan masaya koyulmuştu bile (Özlem ve sevgili annesi Gülsüm Teyze onları farklı zamanlarda hazırladığından henüz sizinle paylaşamıyorum, ama eylemlerim devam edecek merak etmeyin:)). Lafı fazla uzatmadan hemen detaylara geçiyorum.
gerekenler:
pilav kısmı için
– 2 orta boy soğan
– 1 paket çam fıstığı
– 1/2 paket kuş üzümü
– 1 tatlı kaşığı yenibahar
– 1 tatlı karabiber
– 1 tatlı kaşığı tuz
– 1 su bardağı pirinç
– 1 su bardağı su (mümkünse kaynamış)
– sıvıyağ
– 2 kg hamsi
– 1 su bardağı su
– sıvıyağ (tepsiyi yağlamak için)
(not: kullanılan su bardağı büyük boy olanlardan; 1,5 su bardağı gibi düşünebilirsiniz)
Pirinci nişantasından arındırmak; kuş üzümünü de yumuşatmak için üzerlerine sıcak su ekleyin ve beklemeye alın.
Hamsilerin orta kılçığı, baş ve kuyruğunu alarak fileto haline getirin (iki kanatın birbirinden kopartmaması gerekiyor) ve temizleyin.
Soğanları küp şeklinde doğrayın. sıvıyağ eklediğiniz pişirme tenceresine koyun ve kavurmaya başlayın.
Yumuşamaya başlayan soğanlara, çam fıstığı ve (suyunu süzdüğünüz) kuş üzümlerini ekleyerek, kavurma işlemine devam edin. sonrasında baharatları ve tuzu ilave edin.
Suyu süzdüğünüz pirinci bu karışıma ilave edin ve karıştırın. pirinç renk değiştirdiğinde su ekleyin, kaynamaya başlayınca altını kısın. Suyu çekene kadar kaynatın (pirinçleri kontrol edip, çok çok diri kalmışlarsa biraz daha su ilavesiyle hafif yumuşatmakta fayda var) ve soğumaya bırakın.
Pilav soğurken pişirme tepsisini yağlayın (Gülsüm Teyzenin kullandığı tepsi 30cm çapında idi). Hamsileri pullu tarafları tepsiye gelecek şekilde tepsinin kenarına dizmeye başlayın.
Tepsinin çevresi bittiğinde, gene pullu kısım tepsiye değecek şekilde tepsi tabanını balıkla kaplayın.
Soğumuş olan pilavı, balıkların üstüne dökün, her yanına eşit dağılmasını sağlayın.
Kenardan bir uçları sarkan hamsileri pilavın üstüne doğru kapatın. sonrasında açıkta kalan pilavı örtmek için pullu tarafları üstte kalacak şekilde tepsinin üstünü balıkla kaplayın.
Tepsinin üzerine bir bardak su dökün. 175 derece ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişirin. Bu sırada son eklenen su çekmiş, balıkların üstü nar gibi kızarmış olacaktır. Hemen servis etmeyecekseniz, kurumaması için bir bezle tepsinin üzerini örtebilirsiniz.
Yukarıda okuduğunuz tarif en klasik hamsili pilav tarifi; istenirse pilavı hazırlarken havuç rendesi, maydanoz, yeşil soğan gibi eklemeler yapılması da tadını güzelleştirmiş (Gülsüm Teyze’nin tavsiyesi)
Ayrıca servis önerisi: tepsiyi büyükçe bir servis tabağına ters çevirerek sunulması da görüntü açısından güzel olacaktır.
E gerisini zaten tahmin edersiniz, aileyle-dostlarla ve bol muhabbetle birlikte afiyet olsun 🙂

Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
İyi günler,
Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) olarak dijital ortamda kaliteli içerik üreten içerik yaratıcılarının sesini geniş kitlelere duyurmak amacıyla bir platform kuruyoruz. Sitenizde yer alan kaliteli içeriğiniz sebebiyle bu platformda sizinle de işbirliği yapmak istiyoruz. Konuya ilişkin bilgi paylaşımında bulunmak üzere size ulaşabileceğimiz elektronik posta adresiniz ve iletişim bilgilerinizi blog ismiyle birlikte bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
http://www.byegm.gov.tr/turkce/duyuru/turkiye-yerel-medya-ve-blogger-platformu/59079
Görüşmek üzere.
T.C. Başbakanlık BYEGM
http://www.facebook.com/BBYEGM
twitter.com/byegm
email:portal@byegm.gov.tr
BeğenBeğen