Mutfağımdaki terapi saatlerinde farklı tatlar denemeye devam ediyorum. bu seferki hedef kek yapmak. E malum, bildiğimiz keklerin ana maddeleri genelde süt, yoğurt, un, yumurta gibi benim intoleransımın olduğu yiyecekler. Başka bir çözüm bulmak gerekti, yumurtasız bir tarif bularak işe başladım. Tarifte olan diğer bileşenleri değiştirdim, eklemeler yaptım ve bugun ofisteki arkadaşlarımın tatma fırsatı bulduğu kakaolu kek ortaya çıktı 🙂
gerekenler:
– 2 su bardağı glutensiz un
– 1/2 su bardağı sıvıyağ
– 1,5 su bardağı keçi sütü
– 1 paket kabartma tozu
– 1 paket vanilin
– 1 su bardağı şeker
Şeker, vanilin ve sıvıyağı bir kaba alarak mikser yardımı ile karıştırın.
Alışık olunmadığım bir şekilde karışımı hazırlamaya şekerle başlamak garip geldi, üstelik içinde yumurta olmadan.
Sıvı yağı koyana kadar, pek birşey anlamadım ama yağı ekleyince böyle şekerleme gibi parlak, biraz sert bir hal aldı.

Elde ettiğiniz karışıma glutensiz un, kabartma tozu ve keçi sütünü ekleyin.
(ortaya çıkan karışımı normal keklere göre daha yapışkan geldi olduğunu düşünüyorum.)
Karışımdan bir miktar ayırıp gerisini yağlanmış kek kalıbına boşaltın.
Ayırdığınız kısma gözkararı kakao ekleyin. Bu miktar kakaonun yoğunluğuna göre değişecektir. Azar azar ekleyerek dileğiniz renge ulaşınca kek kalıbına aktarın.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin ve sonra da afiyetle yiyin.
Yeni yeni kek yapmak konusunda deneyim kazanıyorum ya, öğrendiğim püf noktalarını size de aktarmak isterim:
– Kalıba dökülen karışımın içinde oluşabilecek hava kabarcıklarını önlemek için kalıbı masaya bir kaç kez vurun. Kabarcıkların yukarı çıktığını göreceksiniz.
– Kekiniz pişmesini kontrol etmek için kürdan batırabilirsiniz, üzerinde herhangi bir tortu kalmadığında kekiniz pişmiş demektir. Hem de bu şekilde kekin yüzeyinde küçük bir delik açmış olacaksınız.
– Kekinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyip akabinde kalıbından çıkartmak gerekiyor. Aksi halde kekteki ısı buhar halinde kekin alt tarafında ıslaklık yaratıyor ve ıslak kek yapmadığınız için yapışık bir durum ortaya çıkıyor.
Keçi sütünden (yarım yağlı ve anne sütüne en yakın tadı olan süt) ve yumurta olmamasından kaynaklı sanırım, ofistekiler kekin hafif ve yumuşak olduğunu söyledi. Sıvı yağ (ayçiçek yağı) biraz baskın geldi sanırım, sonraki denemelerde fındık yağı kullanmayı deneyeceğim.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili