Ayva Marmelatı

AyvaMarmelati_sunum
Son dönemde “ev yapımı” olan yiyecek denemelerim aldı başını yürüdü. Özellikle sevgili arkadaşım Elif’in blogunda görüp uyguladığım Fıstık Ezmesi fenomen oldu; eş-dost kim varsa ufak bir kavanoz hazırladım-paylaştım, Bakü’deki arkadaşlarım bile faydalandı 🙂 Şekerli yiyeceklerle arası iyi olmayan ben, bu aralar denemelerime tatlılığını kendi damak tadıma göre ayarladığım marmelatla devam ediyorum.

Çocukluğumda çoğu aile gibi bizim evden de reçel/marmelat eksik olmazdı. Özellikle yayladaki- köydeki bahçelerden gelen meyveler anneannemin, annemin hazırladığı reçel ve marmelatlara dönüşürdü. Misafire ağız tatlansın diye ikram edilen “turunç kabuğu reçeli”nin yapmasının çok zahmetli ve yorucu olduğunu; yapımının günlerce sürdüğünü hatırlıyorum. Bu zahmetin üzerine abimin gizli gizli nasıl hüplettiğini de 😉 

Benim denemem daha basit, ve kolay hazırlanabilir olanından aslında, hemen gözünüz korkmasın. Sonbaharda yemek kitaplarından birinden hazırladığım ilk marmelat daha çok püre gibi olup ben de bunu beğenmeyince imdadıma Sengül Teyze yetişti (hani bize Malatya mutfağından mis gibi köfteler hazırlayan OrtaAvlu’nun mühendis teyzesi. bir kez daha hatırlamaktan zarar gelmez; buradan hatırlayabilirsiniz). Onun tarifindeki şeker miktarı normale göre daha az olsa da, ben bu miktarı da azalttım.

AyvaMarmaleti_malzemeler
gerekenler:
– 1 kg ayva
– 400 gr şeker/ yaklaşık 2 cup (orijinal tarifte 750 gr şeker)
– 1/2 limonun suyu
– 2 adet kabuk tarçın
– 2-3 adet karanfil
– su 
 
AyvaMarmelati_ayva

Yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyun. Çekirdeklerini çıkartın ve rendeleyin (ancak çekirdekleri çöpe atmak yok, şimdilik kenarda dursunlar).

AyvaMarmelati_pisirme

Pişirme tenceresine rende ayvaları koyup üzerini kaplayacak şekilde su ekleyin (yaklaşık 400-450 ml) ve pişirmeye başlayın.

Su tamamiyle çekilip, ayvalar yumuşadığında (yaklaşık 30 dakika sürüyor) şeker, kabuk tarçın, karanfil ve kenara ayırdığınız ayva çekirdeklerini ekleyin. 

Pişirmeye devam edin, bu sırada ayva sulanacak ve rengi koyulaşmaya başlayacak. 25 dakika kadar sonra tadını kontrol edin, tadı oturmaya başladığında limonu sıkın ve bir kez daha çevirip ocağın altını kapatın.

Tencerede soğumaya başlayan marmelat, bir süre sonra daha da koyulaşacaktır.  

Bir pazar sabahında demlediğiniz çayın yanına kızarmış ekmeğin üzerine sürüp afiyetle yiyin. Hatta arkadaşlarınızı da çağırın, sohbetiniz de bol olsun 🙂

AyvaMarmelati_sunum2

Ayva Marmelatı” üzerine 2 yorum

  1. Fıstık ezmesinin beğenilmesine sevindim. Bu uğurda daha 3 kez kullandığım mutfak robotunu bozdum! Eminim Kitchenaid tarihinde bu ilktir. Ben başardım. Mutluyum, gururluyum. O kadar gururluyum ki aleti daha tamire götürmedim.

    Beğen

  2. Valla burada az bile yazdım diyeyim ben sana fıstık ezmesiyle ilgili. Bu arada gururunla anlaş ve robotu tamire götür, zira daha nice güzel paylaşımlarını bekliyoruz 😉

    Beğen

Yorum bırakın