Fındıklı- Damla Çikolatalı Kurabiye

FindikliDamlaCikolataliKurabiye_sunum 
Geçen kış blog’ta paylaştığım Zencefilli- tarçınlı kıtır kurabiye‘nin arkadaşlarım- dernekteki fotodaşların ve yeğenlerim tarafından beğenilmesi beni çok sevindiriyor. Bir de üstüne benzer kurabiyeler bir yerlerde görüldüğünde “Zeyno’nun (Kıtır) Kurabiyesi” olarak anılması ise  üstüne kaymaklı ekmek kadayıfı diyebilirim:) bütün bunları yazmamın sebebi ise, bu onurlandırmanın bana yeni ufuklar açması.

Yeni deneyeceğim ve sizlerle paylaşacağım kurabiyenin de kıtır kıtır olmasını istedim, bunun için çok sevdiğim kuruyemişleri eklemek uygun olacaktı. Lezzet dergisinin kurabiye eklerinden birinde gevrek kurabiye tarifini bulunca, beklentimi karşılayacağını düşündüm. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı, ilk deneme kendi adıma hüsranla sonuçlandı. Tadı beğenilmiş olsa da görüntü biraz farklıydı (!!) neyse üzerinde biraz düşünme ve uğraşıyla aşağıda göreceğiniz tarif ortaya çıktı. Farklı gruplar tarafından tadılıp da onay alınca, size sunabileceğim hale gelmiş oldu. 
FindikliDamlaCikolataliKurabiye_malzemeler

gerekenler:
– 2 su bardağı un                                                                                                        – 1 adet yumurta
– 1/2 su bardağı agave şurubu* (orjinal tarif: 1 su bardağı şeker+esmer şeker)
– 100 gr tereyağı
– 1 su bardağı fındık
– 1/2 su bardağı ceviz
– 1/2 su bardağı damla çikolata
– 1 çay kaşığı tarçın
– 1 çay kaşığı vanilya özütü (1 paket vanilin)

FindikliDamlaCikolataliKurabiye_hazirlik1
Tereyağını bir tava içerisinde eritin ve ılınmasını bekleyin.
Blogger tavsiyesi: Yağı daha iyi kullanmak için önce küçük parçalara bölüyorum, tava ısındıktan ve yağın büyük bir kısımı eridikten sonra altını kapatıyorum.
 
Karıştırma kabına alınan tereyağına agave şurubunu/ şekeri ekleyip çırpın.
* agave şurubu: Tekila içkisinin de özünü oluşturan agave kaktüsünün özünden elde edilen bir şurup, glisemik endeksi düşük, özellikle şeker hastaları için şeker yerine kullanılması öneriliyor. tadı yoğun olduğu için şeker miktarından %25 oranında azaltılması tavsiye ediliyor.
 
FindikliDamlaCikolataliKurabiye_hazirlik2
Şurup/ şeker içinde tamamiyle karışınca, yumurtayı ekleyerek mikser yardımıyla çırpma işlemine devam edin.
 
FindikliDamlaCikolataliKurabiye_hazirlik3
Vanilya, tarçını ve unu ekleyip iyice karışmasını sağlayın.
(Blogger notu: paket vanilya- vanilin yerine bir süredir süredir Cenk Sönmezsoy’un hazırladığı Cafe Fernando sitesinde gördüğüm ve uygulamaya başladığım vanilya özütü‘nden kullanmayı tercih ediyorum)
Unu da eklerek karıştırın, kulak memesi kıvamından daha cıvık bir hamur elde edene kadar karıştırmaya devam edin.  
FindikliDamlaCikolataliKurabiye_malzemelerfindik
Kurabiyemize ismini veren ve bağımlılık yaratan malzemelerini (fındık, ceviz, damla çikolata) hazırlayın.
Önerilen kuruyemiş miktarı benim damak zevkime göre orijinal tariften revize ettiğimi belirteyim. Kendi isteğinize göre miktarları değiştirebilirsiniz.
FindikliDamlaCikolataliKurabiye_malzemelerfindik3
Kuruyemişleri kurabiyenin içine iri çekilmiş olarak koymanız tadını ve görüntüsünü daha da güzelleştirecektir. 
Daha hızlı ve kolay olsun diye mutfak robotu elektrikli bir aleti önermem, zira bir anda çok ufalanmış fındık/ ceviz elde etmeniz olası. bunun yenine anne usül havanda irice kalacak şekilde kuruyemişi dövmeniz daha estetik olacaktır. İrice kırılmış olan kuruyemişleri ve çikolataları hazırlamış olduğunuz hamura ilave edin. 

FindikliDamlaCikolataliKurabiye_pisirme

Elde etmiş olduğunuz hamur, açılmaya çok da imkan vermediğinden elinizle şekil verip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Blogger notu: bunu daha pratik yoldan yapmak için dondurma kaşığı kullanıyorum. Hamurdan bir dolu kaşık kopartıyorum, ve elimle ezerek düzleştirip şekil veriyorum.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırınınızın gücüne göre bu zamanlama değişecektir, arada sırada kontrol etmeyi unutmayın; gerekirse alt kısmını biraz daha fazla pişirin.
Kahvenin, çayın, sütün, muhabbetin yanına iyi gidecek kurabiyeleriniz hazır. Hava almayan bir kavanozda 4-5 gün tazeliğini kaybetmeden saklayabilirsiniz, afiyet olsun:)
FindikliDamlaCikolataliKurabiye_sunum2
 

Fındıklı- Damla Çikolatalı Kurabiye” üzerine 4 yorum

  1. sağol cicim.
    başka dergilerde de oldu bu 😦 ya çok dikkatli edit etmiyorlar, yada denemeden yapılmış oluyor çoğu (ki bu daha fena)

    Beğen

Yorum bırakın