Yöresel Tatlar- Çimdikli Köfte (Malatya Mutfağı)

CimdikliKofte_sunum

Yöresel tatları denemek ve uygulamalı öğrenmek amacıyla Sengül Teyze’nin mutfağındaki turuna devam ediyorum; malum yapacağımız 4 yemek/köfte vardı. ilk olarak Sıkmalı köfteyi hazırlamıştık. şimdi sıra çimdikli köftede.

İçindeki yoğurt ve sosla bizim oraların “fıstık köfte”sini andırsa da temel maddesi yarma olduğu için tadında farklılık var doğal olarak. Aslında çok basit malzemelerle hazırlanan köfteler, eskilerin deyimiyle el oyalasa da sonundaki tat buna değiyor.
gelelim tarife (not: aşağıdaki verdiğim miktarlar orta boy borcam içinde servis edilen köfte içindir)

gerekenler:
– yaklaşık 1/2 kg yarma
– sıcak/ılık su
– soğuk su
– bir orta boy kabak (tercihe göre)

sos için
– 2 kase yoğurt
– 2-3 diş sarımsak
– üzerini süslemek için baharat (kırmızı biber, nane)

CimdikliKofte_yarmahazirlik1

Tepsi içine dökülen yarma, sıcak su (tercihen biraz ılınmış olan su) ile ıslatılır. biraz da soğuk su eklenir.

Yarmayı hafif ıslatacak yani yoğurmayı sağlayacak kadar su olması yeterli.

CimdikliKofte_yarmahazirlik2

Islanmış yarmaya tuz eklenip, biraz da şişmeleri için beklenir.

Hamur görüntüsü olana kadar yarma yoğurulur. Hamur gibi toplandığında ise kıvamını bulmuş demektir.

CimdikliKofte_yarmahazirlik3

Genel olarak Malatya’daki etsiz köftelerin içeriği aynı, ancak sos olarak yada birlikte pişirildiği sebzeye göre farklılık gösteriyor.ayrıca dut, kiraz fasulye yaprağı gibi farklı yeşillikler içinde de sarma yapılması çok yaygınmış…

Farklı köftelerin farklı şekilleri oluyormuş. Çimdikli köfte için hamurdan önce çiğ köfte büyüklüğünde parçalar kopartılır, bunlardan da nohuttan biraz daha büyük olacak şekilde taneler ayrılır.

CimdikliKofte_yarmahazirlik4

Küçük parçalara bölünmüş olan hamur işaret parmak ile orta parmak arasına alınarak sıkılır. Eğer istenilen şekil elde edilememişse başparmak yardımıyla hamur olduğu yerde çevrilir ve bir daha sıkılır.

CimdikliKofte_yarmahazirlik5

Sengül Teyze köftelere şekil verirken kısaca “al ve sık” diye tarif etti.

Önemli olan çok farklı ve büyük boyutları olmadan hepsinin benzer şekilde olması, aynı sürede pişmelerini ve sofrada güzel durmalarını sağlıyor.

CimdikliKofte_pisirme

Köftelerin pişirilmeleri için, derince bir tencerede kaynamış suya tuz ekleyip hamurları içine koyun.

Makarna haşlar gibi köftelerinizi haşlayabilirsiniz. Yüzeye çıkmaya başladıklarında tadına bakarak pişmelerini kontrol etmeniz mümkün.

Tercih ederseniz haşlama suyunun içine doğranmış kabak koymanız ve köftelerle haşlamanız mümkün (not: bizimkinde kabak yoktu).

CimdikliKofte_yogurthazirlama1

Köfteler pişerken üzeri için hazırlık yapacak vaktiniz oluyor. Bunun için, damak zevkinize göre 2-3 diş sarımsağı ezin.

CimdikliKofte_yogurthazirlama2

Servis kabına yetecek kadar yoğurdu sarımsağa ekleyip karıştırın. Bu şekilde homojen olan ve biraz da akıcı olan yoğurdunuzu hazırlamış oluyorsunuz.

Yoğurt kıvamlı olursa biraz su yardımı ile bunu açabilirsiniz/inceltebilirsiniz…

CimdikliKofte_pisirme2

Haşlanan köfteleri metal bir süzgece alıp soğuk su geçirin ve servis kabına alın. Hazırlamış olduğunuz sarımsaklı yoğurdu köftelerin üzerine dökün….

CimdikliKofte_sunum2

Zeytinyağında kırmızı biber- nane yakıp üzerine dökebileceğiniz gibi baharatları doğrudan da yoğurtlu köftelerinizi süslemekte kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun…

Yemeği anlatan/öğreten Sengül Teyze’ye, yapımda emeği geçen kızı İpek’in, Elif’in ve adaşım Zeynep’in de ellerine sağlık:)

Yöresel Tatlar- Çimdikli Köfte (Malatya Mutfağı)” üzerine 4 yorum

  1. Keşke yarmayı daha yakından çekseydin. Sanırım marketlerde kolay bulunan birşey değil. Elimde farklı bir buğday çeşidi var. Markette satılanların daha koyu rengi. Acaba yarma o olabilir mi diye merak ettim 🙂 O zaman bu köfteyi deneyebilirdim.

    Beğen

  2. Haklısın, ama o günkü yoğun çalışma halinde çektiklerim çok başarılı olmadı. işin açıkçası pişmemiş yarma ile benim de ilk görüşümdü, yedikten sonra daha önce tatmış olduğumu farkettim. Markette hiç rastlamadım, Antep yada Malatya Pazarı'nda buluyormuş. rengi açık, kırılmış/ezilmiş buğday gibi duruyor. en kısa zamanda fotografını eklemeye çalışacağım.

    Beğen

  3. malatya pazarında 'yarma'antep pazarındaki 'kitel'diye geçer, marketlerde bulamazsınız.en kısa zamanda resmini yada kendisini zezo ya ileteceğim.afiyet olsun, bu arada yarmanın merak uyandırmıs olmasına cok sevindim, hem ekonomik hemde lezzetli bir ana maddedir.

    Beğen

Yorum bırakın