Birazdan sizinle paylaşacağım pizza, bildiklerinizin biraz dışında. Evde hazırlanabilecek, hem kolay, hem de hızlı bir tarif. Özellikle zamanla yarışan bir çok anne için iyi bir alternatif. Zaten bu tarifi benle tanıştıran da yoğun bir anne olan kuzenim Aslı (Blogger itirafı: üst malzemesinin hazırlığına yardım ve blog’da tarifi paylaşmak dışında fazla da bir katkım olmadı).
Bir ara kuzen buluşmalarını ‘pizza günü’ ilan etmiştik. Fırından aldığımız hazır ekmek hamuruyla evde pizza yapıyorduk. Gerçi pizza buluşmanın vesilesiydi. Yeğen Ali başta olmak üzere, hep beraber kaşar rendeler; mantar, salam vs. doğrar; hazırlık yapardık. Çok eğlenirdik eğlenmesine ama sonuçların her zaman aynı kalitede olduğunu söyleyemem.
Geçenlerde kuzenim Aslı, internette tam buğday unuyla yapılmış tarif ararken bulduğu poğaça tarifini, pizza hamuru olarak kullanmış (tarifin orijinali Berna Hanıma ait, detaylar için tık tık). Pizzayı yaparken, kendine göre ufak-tefek değişiklikler yapmış, bence güzel de olmuş. İlk denemelerin fotoğraflarını görünce atladım tabi, bunu bloga yazmak gerek diye:)
Neyse tam buğday unuyla yapılmış ürünlere sevginiz/ ilginiz nasıldır bilmiyorum ama denemek için iyi bir başlangıç olabilir. Gelelim tarife:
gerekenler:
– 3-4 su bardağı tam buğday unu
– 1 su bardağı yulaf ezmesi (orj. yulaf kepeği)
– 1 su bardağından üç parmak eksik sıvıyağ (fındık)
– 1 su bardağı sulu yoğurt
– 1 çay kaşığı karbonat
– 1 adet yumurta
– 1 paket kabartma tozu (orj.mahlepli susamlı kabartma tozu)
– tepsi için yağ/un
– hamuru karıştırmak için zeytinyağı (3-4 çorba kaşığı yeterli olabilir)

üzeri için:
– 2 yemek kaşığı yoğurt (75 gr)
– 4 yemek kaşığı domates püresi (150 gr)
– 200-220 gr peynir
– ançuez
– brüksel lahanası
– kapari
– yeşil zeytin

Hamuru hazırlarken önce sıvı olanları karıştırın; yumurta ve sıvıyağını (tercihimiz fındıkyağı) tel yardımıyla çırpın. Üzerine yoğurt (eğer çok sulu değilse su ile seyretin) ekleyip çırpmaya devam edin.

Sonra katı olan maddeleri eklemeye başlayın. Yulaf, kabartma tozu ve karbonatı ekleyin (tercihen önce 2 su bardağı tam buğday ununu koyun).
Hamur toplarlanınca kadar un koymaya devam edin (toplamda 3-4 su bardağı eklemiş olacaksanız).
10 dakika süreyle hamuru dinlendirin ve mayalanmasını sağlayın. Bunun için hamuru unlayıp üzerini mutfak havlusu ile örtmek yeterli olacaktır.

Pizzayı pişireceğiniz kabını sıvıyağ ile yağlayın, kabınızın durumuna göre sadece unlayabilirsiniz.
Hamuru elle kabınıza yayabilir yada merdane yardımıyla açabilirsiniz.
Hazırlamış olduğumuz hamur hazır maya olmadan karbonat+kabartma tozu+ yoğurt üçlüsüyle güzel kabarıyor. Piştiğinde yaklaşık iki katına çıkabiliyor. Kalınlığını bunu düşünerek ayarlamanızı tavsiye ederim.
Hamur elinize sert geldiyse de zeytinyağı yardımıyla yumuşatabilirsiniz.

Domates püresi ve yoğurdu bir kase içinde karıştırın.
İstediğiniz kalınlıkta açtığınız hamurun üzerine yayın.
Pizzanın üzeri için bizim tercihimiz sebze ve ançuez oldu. Siz keyfinize göre üst malzemesi seçebilir, baharat ekleyebilirsiniz. Sebzelerin çoğunluğunu önceden haşlamanızı, büyük olanları ise kesmenizi tavsiye ederim.

Bizimki gibi pizza yapmak isterseniz: Brüksel lahanalarını haşlayıp, ikiye kesin. Zeytinleri çekirdekleri çıkartarak doğrayın. Ançuezleri tercihen sirkede bekleyip tuzundan arındırın.
Malzemeleri istediğiniz şekilde sosun üzerine dağıtın. En üste rendediğiniz/ rondodan geçirdiğiniz peyniri üzerine serpin (eski ve yeni kaşar kullandık, isterseniz mozeralla, hellim, beyaz peynir kullanabilirsiniz).
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dakika pişirin (hamurun pişmesini kontrol etmeyi unutmayın).
Afiyet olsun 🙂

Blogger notu: biz hamuru iki kapta hazırladık ve fırınladık. Fotoğrafta fırın kaplarından birini görüyorsunuz.