Humus

Humus_sunum
 
Sağlıklı yiyecekleri yemeğe başlayalı beri, evde atıştıracak bir şeyler yemek istediğimde yada bir ev partisi olduğunda benim için durum daha da zor olmaya başladı. Çoğunlukla hazır alınmış, işlem görmüş yiyecekler göz önünde/ el altında olduğu sürece insanın kendini tutması da haliyle zor oluyor, farklı alternatifleri yaratmak/ çoğaltmak gerekiyor.
 
Bildiğimiz tatları değiştirerek yada yenilerini keşfetmek ve sağlıklı besinler tüketmek bu ara en çok ilgilendiğim konuların başında gelmeye başladı, dolayısıyla.
 
Nezahat hanımla bir süredir bu konudaki denemelerle ilgili konuşuyorduk zaten, bir de üstüne “how i met your mother” dizisinin bölümlerinden birinde ev partisi için kullanıldığını da görünce daha fazla dayanamadım tabi. bu seferki hedef : “humus”. Aslında arap mutfağının en bilinen örneklerinden biri olan humus, Türk mutfağında da önemli bir yere sahip, ayrıca rakı sofralarının da sevilen mezelerinden biri. Benim için ise -yeni yeni- atıştırmalık olarak taze sebzelerle tüketebileceğim yeni bir tat.
 
Arap mutfağına çok yakın olan çukurova’da büyüdüğümden de olsa gerek, alışık olduğum bir tat aslında. Küçükken annemle birlikte yapardık, özellikle misafirlerimiz geldiğinde. O dönemde nohutları ezmek için değirmen tipi ezici kullanırdı annem, sonrasında da kayık servis tabaklarında her birini farklı tarzda; kırmızı toz biberle, kimyonla ve de sumakla süslerdik üstünü. O günlerden sonra humusu yapmak, mutfağımıza giren yeni yardımcılarla, daha kolay hale geldi aslında.
 
Gelelim denediğim son tarife; pek çok atıştırmalıkların tarifinin yer aldığı “the essencial fingerfood cookbook” kitabındaki reçeteyi uyarladım (malum atıştırmalıklar için sos gibi kullanmak hedefindeydim).
 
Humus_malzemeler
 
gerekenler:
– 1 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
– 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
– 1 küçük boy soğan (kıyılmış)
– 1 1/2 yemek kaşığı kimyon
– kırmızı toz biber
– 2 1/2 çorba kaşığı limon suyu
– 1/2 su bardağı zeytinyağı
– 3 diş sarımsak (ezilmiş)
– 4 yemek kaşığı tahin (orjinal tarifte 2 yemek kaşığı)

Bir gece önceden suda ıslatıp, sonrada haşladığınız nohutların kabuklarını soyun. genellikle bayağı bir miktar nohutu önceden haşlayıp, daha küçük paketler halinde buzlukta tutuyorum, gerektiğinde kullanıyorum ki, çoğu zaman hayat kurtarıcı oluyor.

Humus_hazirlama1

1 çorba kaşığı zeytinyağına soğanı koyup, 1-2 dakika kavurun. Hatırladığım kadarıyla annemin tarifinde soğan ve hafif kavurma işlemi yoktu. ancak farklı tatlar peşinde olarak değişiklik yapmak istedim.

Humus_hazirlama2

Nohutu, kimyonu ve kırmızı biberi de ekleyip 1-2 dakika daha yüksek ateşte kavurmaya devam edin.

Humus_hazirlama3

Mutfak robotuna; kavrulan nohutları, zeytinyağını, limon suyunu, tahini, sarımsağı ve tuzu koyup, 3-5 dakika iyice püre haline gelinceye kadar çekin. Bu sürenin sonunda hazırladığım humus hala pürüzlü idi, daha akışkan hale getirmek için yaklaşık 1/3 su bardağı su ekledim. ve çekme işlemine biraz daha devam ettim.

 Blogger notu: tatlılarda da severek kullandığımız tahin; susam tanelerinin yüksek ateşte kavrulması, soğutulması, sonrasında ise ezilerek yağının çıkarılması hali. Çoğu doktor tarafından da önerilen sağlıklı yağ sınıfına dahil.

Humus_sunum2

Hazırlamış olduğunuz humusu sos olarak çiğ yada yarı-haşlanmış sebzelerle (havuç, brokoli, karnıbahar, salatalık gibi alternatifleriniz olabilir) servis edebilirsiniz… Ayrıca tavuklu yada ızgara sebzeli sandviçlerde ara sos olarak da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun…

Humus” üzerine bir yorum

  1. oz be oz bir antakyali olarak humus tarifine yorum yapmadan gecemedim.. buyudugum evimizde cok fazla yapilan bir seydi ki ben de kendi evimde sok SIK yaparim kendisi cok iyi bir protein kaynagidir… 3/4 cups yada yaklasik 150 ml si 200 gram biftekteki proteine es oldugu bilinir ve bu bir kisinin gunluk protein ihtiyacinin yariya yakini karsilamaktadir… bu yuzden ekmek arasi kofte yerine bir cok yabanci memlektte humus surup taze yesilliklerle tukettiklerini gordum.Bir de bizim tarifimizde sogan yoktur uzerine zeytinyagi sumak ve kimyon serpilerek tuketilir… bu da bir arap (suriye) gelenegi…

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s