Mayasız Yulaf Ekmeği

Daha önce de belirttiğim gibi, insanın ‘maya’ya intoleransı olunca (ya da bizimkilerin tabiriyle york’u) ekmek yapma konusunda iş başa düştü. Testi yaptırdığım yerde verdikleri bir tarif vardı, var olmasına ama ilk yaşadığım sorun tarif için gerekli olanları bulamamaktı. Gluten miktarı en düşük olan yulafa göre uyarlanmış bir tarifti elimdeki, ancak saf yulaf unu bulamıyordum. İşim gereği pek çok markete girip çıkmama rağmen ilk dönemde bulamamıştım isteğim unu. Ekmek pişirme makinelerinin kullanımı arttırça un tipleri de artmıştı ama bulduklarım hep buğday unu bazlı karışımlardı.

En sonunda almış olduğum yulaf ezmesini mutfak robotundan geçirip un haline getirdim ve ilk denememde kullandım. İçi taneli bir ekmek olmuştu ama yulaf unu aramalarım devam ediyordu. En sonunda Doğalsan markasının “yulaf unu” nu buldum (not: yulaf unu karışımı olan değil ama) ve tarifi daha iyi uygulayabildim.

gerekenler:
– 333 gr ~ 1,5 su bardağı su
– 2.5 yemek kaşığı zeytinyağı
– 2.5 yemek kaşığı esmer şeker
– 1.5 tatlı kaşığı tuz
– 375 gr~3 su bardağı  yulaf unu
– 1 paket kabartma tozu

Tüm malzemeler yazılan sıra ile ekmek makinesine koyun ve büyük ekmek ve iyi (koyu) pişirme kıvamında pişirin.

YulafEkmegi_hazirlik1

Ancak benim evde henüz bir ekmek pişirme makinesi olmadığından, eski usul yöntemleri uygulayıp kek kalıbına dökmek suretiyle ekmeği pişirmeye başladım.
Bütün malzemeyi büyükçe bir kalıba koyup karıştırıyorum, bulamaç halinde biraz koyuca bir karışım elde etmiş oluyorum.

YulafEkmegi_hazirlik2

Maya içermediğinden olsa gerek kabartma tozu çok fazla kabarmasını sağlamıyordu, kalıptan çıkan ekmek biraz tıkız kalıyordu.

YulafEkmegi_pisirme

Son denemede kullandığım su miktarını bir miktarını (200ml) maden suyu ile değiştirdim, sonuç gayet iyi oldu; eskisinden daha kabarmış ekmek elde etmiş oldum.

Daha önce kullandığım silikon büyük kek kalıbı yerine de gene silikon olan muffin/tek porsiyonluk kek kalıplarını kullandım böylece daha rahat taşıyabileceğim, hem de görüntüsü güzel ekmekler elde ettim.

YulafEkmegi_sunum

Kurutulmuş domates, yeşil zeytin yada cevizin de bu ekmeğin içinde iyi gideceğini düşünüyorum, en kısa zamanda bunları deneyeceğim, sonuçları da paylaşırım.
Her ne kadar sağlıklı insanlar için çok çekici gelmese de yemeyi düşünenlere afiyet olsun 🙂

Mayasız Yulaf Ekmeği” üzerine 9 yorum

  1. Merhaba,
    ekmek tarifinizi deneyeceğim..ben de ARO-TECH marka %100 yulaf unu kullanarak bir tarif denedim ama çok acı oldu..normalde yulaf unu acı mı olur, benim aldığım mı acıydı bilmiyorum..Tarifleri incelediğimde benim tarifimdeki şeker miktarının biraz az olduğunu da fark ettim..bu da etkili olmuş olabilir..benim sorum; yulaf unu normalde ağızda acılık bırakır mı..

    Beğen

  2. selamlar,
    ben sadece Güzelsan'ın yulaf ununu kullandım ondan yola çıkarak yulaf ununun acı değil ama hafif kekremsi bir tadı olduğunu söyleyebilirim. normal beyaz ekmek tadı malesef yok:( aro-tech markasını daha önce görmemiştim, bulabilirsem deneyeceğim.

    Beğen

  3. Teşekkür ederim cevabınız için,
    benim kullandığım un bariz acı..hatta bire üç oranında başka unlarla karıştırarak denedim, şeker de koymama rağmen acılık hissediliyor..herhalde benim unumda sorun var..ben de Güzelsan veya Doğalsan deneyeceğim..teşekkürler tekrar..

    Beğen

  4. Umarım yardımcı olmuşumdur. Bu arada kullandığım un doğalsan marka idi,bir karisiklik yapmisim, bu vesile ile duzelteyim. Sizde denemenizin sonucunu paylasirsaniz sevinirim.

    Beğen

  5. merhaba zezo,

    Ben de Doğalsan marka un kullanarak başka birşey karıştırmadan bir ekmek yaptım çok güzel oldu..zaten önce kullandığım un ile Doğalsan'ın unu arasındaki fark daha pakedi açar açmaz görülüyordu..hem formu, hem kokusu hem de çiğ olarak tadı çok daha güzel..bundan sonra hep Doğalsan kullanacağım..( valla biraz reklam gibi oldu ama gerçek bu :))))

    Beğen

  6. selamlar,
    en sonunda damağınıza uygun yulaf ununu bulmanıza sevindim:) deneyimlerinizi de paylaştığınız için ayrıca teşekkürler…

    Beğen

  7. Arkadaşlar organik ürün firması rasayana nın sahibiyle yapılan bir röportajı okudum.organik yulaf tadının acı olması gerekirdi zaten.nekadar doğal olursa okadar acı olurmuş

    Beğen

  8. Ben de nihayet kuzenimden kendi ürettiği ekmek mayasını aldım, ekmek üretimine başlıyorum 😉

    Beğen

Yorum bırakın